Formål
Formålet med indsatsen er at:
• skabe en aktiv udviklingsdagsorden for alle lokalsamfund
• styrke lokale fællesskaber
• udvikle alle lokalsamfund til endnu bedre steder at leve, bo og arbejde
• udvikle eksperimenter, der er med til at levendegøre FN’s 17 verdensmål
• styrke kommunale institutioners rolle som dynamo for lokal udvikling
Målgruppe & Arena
Den primære målgruppe for indsatsen er lokale borgere og aktører i lokalsamfundene, der ønsker at skabe en lokal udvikling for deres medborgere der, hvor de bor.
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
Projekt periode
01.01.2019 - 31.12.2025
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Med udgangspunkt i de lokale styrker og potentialer finder lokalsamfundene frem til fælles mål og initiativer, der styrker lokalsamfundene som attraktive levesteder med stærke fællesskaber - og med fokus på social, kulturel, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Det hele samles i en lokal udviklingsplan, som sætter retning for udviklingen af lokalsamfundet. Centralt for indsatsen er samskabelse og nærdemokrati, hvor borgere og byråd arbejder sammen om at få udarbejdet udviklingsplaner.
Eksempler på aktiviteter:
• ’Fælleden i Føns’: Den gamle skolegård omdannes til et attraktivt kulturelt samlingssted for folk i alle aldre. Her kan lokalsamfundet mødes på tværs af alder, hvor der er plads til leg, fysisk udfoldelse, kulturelle arrangementer og socialt samvær.
• Friluftsfaciliteter ved Varbjerg Strand (Brenderup): En arbejdsgruppe arbejder på at etablere en helårsbadebro og hus samt saunafacilitet til vinterbadere.
• Velkomst til nye borgere i Fjelsted-Harndrup: En arbejdsgruppe udarbejder en velkomstfolder og arrangerer et velkomstarrangement for tilflyttere
Organisering og samarbejdspartnere
Kommunal organisering:
Indsatsen har en overordnet styregruppe, som borgmesteren er formand for. Styregruppen består af 11 medlemmer: Borgmesteren, 3 byrådsmedlemmer, 3 borgere, 4 direktører og 1 stabschef.
Der er ansat en kommunal projektleder, der faciliterer processen sammen med de lokalt nedsatte udviklingsgrupper hen mod at udarbejde med LUP. Vedkommende sikrer, at den lokale udviklingsgruppe har direkte kontakt til de kommunale fagpersoner, der er relevante for, at initiativerne i deres lokale udviklingsplan kan virkeliggøres.
Lokal organisering:
I hvert lokalsamfund nedsættes en frivillig udviklingsgruppe. Gruppen består af: 2-3 repræsentanter fra lokaludvalget (herfra kan en formand udpeges), 5-7 borgere som f.eks. er engagerede i lokale virksomheder, foreninger, institutioner mm., 1 fra den overordnede styregruppe, 2-3 byrådsmedlemmer, primært med rødder i det pågældende lokalsamfund, projektlederen for Bæredygtige lokalsamfund.
Efter behov inddrages fagfolk fra kommunens forvaltninger og institutioner.
Rekruttering
Borgere rekrutteres til første kick off-møde i lokalsamfundet igennem lokale foreninger og netværk samt invitation i e-boks. Til kick off-mødet arbejdes der med idéer, som borgerne har lyst til at arbejde videre med, og her rekrutteres til at deltage i arbejdsgrupper, som kan være med til at beskrive og udføre idéerne
Økonomi pr. år
Ikke oplyst
Projektlederen, som er ansat som udviklingskonsulent i Middelfart Kommune, arbejder 80% af tiden som projektleder for Bæredygtige lokalsamfund. Midler til at omsætte idéerne beskrevet i de lokale udviklingsplaner (LUP) skal lokalsamfundene selv finde enten i Middelfart Kommune, ved ekstern finansiering eller egenfinansiering.
Projektlederen af Bæredygtige samfund sætter ord på fordelen ved, at byrådspolitikerne er meget involveret i indsatsen:
”Politikernes rolle er at være lyttende i forhold til, hvad det er lokalsamfundet gerne vil. Mit indtryk er, at de hurtigt bringer deres viden med ind i deres politiske arbejde.”
Virkning
Der er ikke lavet en samlet evaluering, men det vurderes, at indsatsen er i gang med at lykkes, da der løbende bliver godkendt udviklingsplaner for de enkelte lokalområder i byrådet, og at lokalområderne har organiseret sig om at udføre de beskrevne planer i samarbejde med kommunen.
Evalueret
Nej, Ikke evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Se beskrivelse i det vedhæftede dokument, hvor borgmester, direktør og projektleder uddyber lokalsamfundsindsatsen og giver gode råd til andre kommuner, der vil arbejde med lokalsamfund som sundhedsfremmende arena
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Se beskrivelse i det vedhæftede dokument, hvor borgmester, direktør og projektleder uddyber lokalsamfundsindsatsen, herunder svagheder ved indsatsen
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Se beskrivelse i det vedhæftede dokument, hvor borgmester, direktør og projektleder uddyber lokalsamfundsindsatsen, herunder styrker ved indsatsen
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!