Formål
Indsatsens formål var at udbrede viden om ABC for mental sundheds tre budskaber. Derudover at få kursisterne til at reflektere over egen og andres mentale sundhed (hvad har jeg gjort, hvad gør jeg lige nu, eller hvad kan jeg gøre fremover for at fremme min egen og andres mentale sundhed).
Derudover var formålet at gøre noget aktivt sammen med kursisterne og ligeledes inspirere dem til enten fortsat at være aktive eller blive det.
Målgruppe & Arena
Indsatsen var rettet mod uddannelses- og aktivitetsparate unge fra kommunens jobcenter (borgere).
Deltagerne var meget forskellige med hensyn til køn, alder, etnicitet, uddannelsesbaggrund, osv.
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
Projekt periode
13.12.2021 - 10.02.2022
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Indsatsen bestod af tre mødegange á to timers varighed (ABC workshops), samt tre mødegange á 1-1,5 times varighed (mindfullness/kropsøvelser).
Workshops:
Indholdet i de tre workshops bestod af teori omkring ABC for mental sundhed, forskellige øvelser, lege og film.
Eksempler på konkret indhold i de tre workshops:
Teori: De tre ABC budskaber, mikrohandlinger
Øvelser: ABC plakat, "Alt det VI deler", øvelser om egne mikrohandlinger, "Hvad har I til fælles?", De Fire Verdenshjørner om ABC udsagn, Hellig Tre Konger (leg), Borgerbudgettering
Deltagerne fik også en øvelse, hvor de skulle tænke på en aktivitet, der gjorde dem særligt glade. Aktiviteten blev præsenteret for resten af holdet for at inspirere dem til at gøre noget lignende.
Den sidste mødegang fik kursisterne udleveret et samtalespil og gratis frokost, så de, mens de spiste, kunne spille og gennem spørgsmålene fra spillet, reflektere over deres egen mentale sundhed.
Film: dagsrejsen, film om ABC for mental sundhed, "hold døren foreningen", TV2's "Alt det vi deler"
Mindfullness og kropsøvelser
Tre gange á ca. 1,5 times varighed lavede Kalundborg Kommunes trivselskonsulent forskellige kropsøvelser med kursisterne. Indholdet og øvelserne blev tilpasset deltagerne og deres ønsker og behov. Kursisterne fik tilbudt gratis sunde snacks (frugter og grøntsager).
Materiale
Organisering og samarbejdspartnere
Sundhedskonsulent var tovholder på opgaven og stod for alle tre undervisningsgange.
Trivselskonsulent stod for udførelse af mindfullness/kropsøvelser.
Konsulent fra jobcenter stod for alt i jobcenterregi (primært kontakten med de unge)
Rekruttering
Konsulent fra jobcenter er underviser på holdet og har flere gange om ugen kontakt med de unge. Hun har stået for at reklamere for indsatsen/tilbuddet.
For denne målgruppe er det umiddelbart den bedste måde at rekruttere de unge på. Hun kender dem og kan motivere dem til at komme. Der var dog den ene af gangene (januar 2022) et relativt stort frafald grundet sygdom (bl.a. COVID-19).
Økonomi pr. år
< 50.000
Medarbejdstimer har været den største post.
Frokost til deltagerne på ca. 600 kr.
Kalundborg Kommune har afsat midler til ABC-indsatser, som blev brugt på frokost.
Indsatsen bestod af tre mødegange á to timers varighed (ABC workshops), samt tre mødegange á 1-1,5 times varighed (mindfullness/kropsøvelser).
Virkning
Indsatsen blev evalueret – evalueringsdesignet blev lavet i samarbejde med forsker fra ABC partnerskabet, men pga. for få respondenter fremgår evalueringen ikke i denne casebeskrivelse.
Evalueret
Ja, Internt evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Vi lavede nogle øvelser undervejs i forløbet, der gav os en pejling om, at deltagerne havde en rigtig god fornemmelse for de tre ABC-budskaber. Det lykkedes også at få flere af deltagerne til at være engagerede i mindfullness-forløbet. Evalueringen gav en pejling i retning af, at deltagerne ikke har reflekteret meget mere over deres egen og andres mentale sundhed. Hvorvidt forløbet har fået dem til at være aktive efterfølgende, vides ikke.
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Vi lavede nogle øvelser undervejs i forløbet, der gav os en pejling om, at deltagerne havde en rigtig god fornemmelse for de tre ABC-budskaber. Det lykkedes også at få flere af deltagerne til at være aktive i mindfullness-forløbet. Evalueringen gav en pejling i retning af, at deltagerne ikke har reflekteret meget mere over deres egen og andres mentale sundhed. Hvorvidt forløbet har fået dem til at være aktive efterfølgende, vides ikke
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
COVID-19 betød desværre sygdom ved mange. En sårbar målgruppe. Det kunne være lidt udfordrende at planlægge indhold i workshops, når man ikke vidste, hvor mange der ville dukke op.
Teknik der ikke altid spillede.
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
God og nem koordinering med konsulent i jobcenter.
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!