Formål
At samarbejde på tværs med så mange aktører som muligt på mikro-niveau for derigennem at fremme folkesundheden i Fredericia Kommune:
At de enkelte mikro-partnere gør noget udover deres ”normale” arbejde/opgave i forhold til en eller flere af syv målsætninger, som Fredericia Kommune har formuleret. Man udfører således ikke en opgave for Fredericia Kommune. Det er noget, man gør i den sammenhæng/ud fra det sted, man er.
Målgruppe & Arena
Indsatsen er målrettet alle, som vil gøre en ekstra indsats for at styrke sundhed og trivsel for borgere i Fredericia Kommune. Det inkluderer bl.a. virksomheder, foreninger, privatpersoner og kommunale tilbud.
Mikro-partnerne bestemmer selv, om de har en særlig målgruppe eller arena, som de ønsker at fokusere på, eller om de ønsker at ramme en bred målgruppe på tværs af flere arenaer.
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
01/05/2018
Projekt periode
01.06.2018 - 31.12.2022
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Alle mikro-partnere byder ind på én, to eller flere af de målsætninger, som Fredericia Kommune har fastsat med udgangspunkt i rammen og retningslinjerne for WHO Healthy Cities Network. Det er dog helt op til den enkelte mikro-partner at definere, hvordan man vil arbejde med målsætningerne.
Målsætningerne er:
At Fredericia bliver røgfrit
At Fredericia er i bevægelse
At Fredericia spiser sundt
At Fredericia trives
Fællesskabets Fredericia
Et bæredygtigt Fredericia
Fredericia – en by i sund udvikling
Man får overrakt et diplom som bevis på, at man er mikro-partner. Diplomerne overrækkes 3-4 gange årligt af medlemmer fra Sundhedsudvalget ved forskellige Fredericia Sund By arrangementer.
Mikro-partnerne inviteres til at deltage i arrangementer og events, hvor der vil være lejlighed til at netværke med de andre mikro-partnere og få faglige input.
Der følger ikke økonomiske midler med et partnerskab, men der kan søges 5.000 kr. til afholdelse af ekstraordinære arrangementer. Det, der søges midler til, skal nå ud til en større gruppe mennesker og skal være noget udover det normale arbejde, de laver. Derudover forpligter de sig til at udbrede den gode historie via SoMe eller pressen.
Der er bl.a. givet penge til afholdelse af en fælles gåtur for alle borgere i Fredericia Kommune, afholdelse af Skole-OL, Yoga event for byen, opstart af et ”bedstemor”-fodboldhold, opstart af netværkscafe for psykisk sårbare og et madspildsprojekt for en folkeskoleklasse.
Materiale
Organisering og samarbejdspartnere
Der er tale om et bredt netværk, der skal favne alle aktører, der vil gøre noget for borgere og lokalsamfunds trivsel og bæredygtighed i Fredericia Kommune.
Indsatsen er frivillig og kan tage mange former, men er politisk forankret i Fredericia Kommunes Sundhedsudvalg. Netværket og dertilhørende opgaver med arrangementer, diplomer, sociale medier etc. koordineres og faciliteres af Fredericia Kommunes tværgående stab Sundhed og Velfærdsinnovation.
Rekruttering
Kendskabet til mikro-partnerskaber søges fremmet via SoMe, kommunale arrangementer i Fredericia Sund By regi og mikro-partnernes eget netværk.
Rekrutteringsmetoden har resulteret i over 60 partnerskaber, og antallet vokser støt.
Økonomi pr. år
50.000 - 100.000
Fredericia Kommunes Sundhedsudvalg har sat 100.000 kr. af til en pulje, hvor mikro-partnerne kan søge om tilskud på op til 5.000 kr
Derudover er der brugt midler på afholdelse af arrangementer og markedsførings-materialer.
Indsatsen var politisk forankret i Fredericia Kommunes Sundhedsudvalg
Virkning
Indsatsen Fredericia Sund By mikro-partnere startede op i sommeren 2018 og blev afsluttet i december 2022. I løbet af det første 1,5 år fik vi for alvor gang i mikro-partner-bevægelsen og vi rundede over 60 seje mikro-partnere fra både kommunale, private og frivillige aktører. Mikro-partnerne gjorde en særlig indsats for at løfte sundheden ud fra deres eget ståsted gennem små eller store tiltag. Derudover bidrog netværksmøderne med at skabe nye samarbejdssnitflader mellem aktørerne, og mikro-partnerne blev ligeledes inddraget i arbejdet med en ny sundhedspolitik for Fredericia Kommune. I 2020 kom coronaen desværre og restriktionerne satte en stopper for både arrangementer, netværksmøder og hvervning af nye mikro-partnere, hvorved indsatsen gik i dvale. Arbejdet med mikro-partnerskaberne kom efter coronaen ikke kommet tilbage på samme niveau, og derfor blev det besluttet at afslutte indsatsen.
Evalueret
Nej, Ikke evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Det er vigtigt at facilitere forskellige platforme, hvor mikro-partnere kan samarbejde om kommunikation og presse og sparre om frivilligt arbejde og specifikke tiltag, der har virket godt for den enkelte mikro-partner.
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Det kan være svært at få samarbejder op at stå, og man skal huske også at dele de små historier. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed om projektet i offentligheden.
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Den store fleksibilitet i initiativet og deltagelse, der kan tage mange forskellige former.
At mikro-partnerne kan byde ind på de målsætninger, der giver mening for dem.
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!