Formål
Sociale Kulturelle Vandringer havde til formål at skabe nye fællesskaber ved at invitere ældre og sårbare på trygge, sociale og kulturelle oplevelser, der samtidig indebærer bevægelse og frisk luft.
I et samarbejde med Medborgercentret Nordens Plads afholdte Frederiksbergmuseerne, en række lokale vandringer med forskellige kulturelle temaer og guides, der gennem unikke oplevelser gav deltagerne mulighed for at knytte nye bånd og relationer.
Målgruppe & Arena
Målgruppen var sårbare ældre, der oplevede øget ensomhed og isolation under Covid-19-pandemien. Projektets partnere havde begge oplevet øget afbud til vores kulturelle tilbud af frygt for smitte med Covid-19, trods massiv information om, at vi fulgte sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Samtidigt oplevede vi også stor efterspørgsel fra samme målgruppe for sociale kulturtilbud med ekstra fokus på tryghed.
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
Projekt periode
01.04.2021 - 01.09.2021
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
De kulturelle vandringer var centreret omkring Frederiksbergs parker og historiske områder. Historiske fortællinger og personbårne anekdoter ligger tæt her, og man skal ikke gå mange meter før en ny stedsspecifik historie udfolder sig. Disse historier har rod i Frederiksbergmuseernes samlinger og dækker både Danmarks Guldalder (Bakkehuset) gennem Oehlenschlägers fodspor, Storm P.s ”Sokkelund Herred”, som han kaldte kvarteret omkring Storm P. Museet, og Keld og Dirchs (Alhambra) ”dødsrute” mellem værtshusene på Allégade og de nærliggende teatre. Med andre ord dækker historierne kulturhistorisk bredt og kan derfor også appellere bredt til både nysgerrighed, ny viden og genkendelse. Dertil sker der noget socialt med samtalen i en ”walk and talk”, som fremmer relationsopbygning mellem deltagerne undervejs. For at understøtte dette blev hver vandring afsluttet med en kop kaffe og lidt kage i grønne omgivelser, hvor deltagerne havde tid til at socialisere videre.
Gennem den kulturelle formidling og samtale blev der prikket til minder og historier, der fungerede som udgangspunkt for samtaler mellem deltagerne for herigennem at lærer hinanden at kende.
Vandringen som en måde at være sammen blev valgt, fordi den reducerer smitterisiko (frisk luft + mulighed for at holde god afstand til hinanden), men også fordi den byder på bevægelse, som jo er begrænset og savnet af mange, da det var omdrejningspunktet for mange af de klubber og foreninger, der var indstillet på det tidspunkt grundet Covid-19.
Materiale
Organisering og samarbejdspartnere
Projektet var et samarbejde mellem Frederiksbergmuseerne (projektejer og facilitering) og Medborgercentret Nordens Plads (rekruttering og evaluering).
Rekruttering
Rekrutteringspartner Medborgercentret Nordens Plads opererer i et område og en hverdag med mange ældre og sårbare.
Rekruttering af deltagere fokuserede på lokalområdet og via Biblioteket Frederiksberg og Frederiksbergmuseernes kommunikationskanaler. Derudover blev der trukket på det relationelle arbejde, der foretages begge steder, så personlige opfordringer/invitationer således også indgik som en vigtig del af rekrutteringen.
De fleste vandringer var stort set fuldt tilmeldte, hvoraf nogle deltog flere gange.
Økonomi pr. år
< 50.000
Der blev søgt og bevilget eksterne midler til projektet hos fonden Ensomme Gamles Værn.
Projektledelse og formidling, 12 vandringer a 3000 kr. pr. stk. 36.000 kr.
Rekruttering og formidling, 5 timer pr vandring (12 i alt) a 225 kr. 13.500 kr.
PR 2.500 kr.
Forplejning, 200 kr. pr vandring 2.400 kr.
Transport, 10 billetter til offentlig transport 3.600 kr.
I alt: 58.000 kr.
Koblingen mellem kulturhistorie og bevægelse er en fantastisk at være sammen på. Som museumsformidler er det også en indgang til at fortælle de historier, vi ikke kan udstille fysisk.
Virkning
Hver vandring blev afsluttet med en mundtlig evaluering, hvor deltagerne også havde mulighed for at komme med forslag til forbedringer. Heraf fremgik det, at de populærkulturhistoriske vandringer (erindringer og følelser) indeholdt flere samtaletriggere, end de vandringer, der havde fokus på litteratur og historie (fakta og lokalhistorie).
Evalueret
Ja, Internt evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Ikke alle forløb var udsolgte, og et enkelt måtte vi aflyse grundet for få tilmeldinger. Men for de afviklede forløb var der en aktiv og positiv deltagelse, hvor der blev delt flere personlige erindringer tilknyttet de forskellige formidlingsstops i vandringerne. På opfordring fra deltagere blev der indført en afsluttende fællessang i det fri, ved vandringens sidste stop.
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Hav forberedt samtale-spørgsmål til brug undervejs.
Benyt rollatorvenlige strækninger.
Angiv km længde på turen + varighed + sværhedsgrad for gang- eller hørebesværede (mulig trafikstøj).
Husk trækvogn eller lign. til termokande m.m.
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!