Dialogspillet ”Dig & Mig”

Brætspil til arbejdet med fremme af seksuel sundhed blandt børn og unge udviklet i Aalborg Kommune

Type indsats

Indsatsen er i drift

Økonomi pr. år

< 50.000

Kommune/organisation

Kontakt

Annika Skrubbeltrang
Forebyggelseskonsulent
Sundhedsstrategisk Team, Aalborg Kommune
Tlf: 25201978
annika.skrubbeltrang@aalborg.dk

Formål

Formålet med ”Dig & Mig” er at skabe et rum, der giver de unge mulighed for at reflektere og tale sammen om emner som krop, pubertet, grænser, omsorg, sociale medier samt kærester, sex og forelskelse. Alt dette med afsæt i ønsket om at fremme den seksuelle sundhed og trivsel blandt børn og unge. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, hvordan dét at fremme den seksuelle sundhed ikke blot handler om at mindske forekomsten af seksuelt overførte sygdomme, uønskede graviditeter samt uønskede seksuelle oplevelser og billeddeling. At fremme seksuel sundhed handler i høj grad også om at skabe en nuanceret tilgang til emnet samt udvikle kompetencer og viden om seksualitet, krop, identitet og grænser. Spillet ”Dig & Mig” bidrager med faglig, faktuel viden, men lægger også op til udveksling af holdninger, værdier og nuancer blandt de unge, ligesom det lægger op til, at de unge bliver klogere på, hvad andre unge mener og tænker.

Målgruppe & Arena

Indsatsen er målrettet børn og unge i Aalborg Kommune. I første omgang blev spillet udviklet på baggrund af et ønske fra pædagoger i fritidscentre, der oplevede udfordringer med at italesætte emnet. Sidenhen har Skoleforvaltningen vist interesse i spillet, hvorfor der er indgået samarbejde om, at spillet også distribueres til samtlige af kommunens skoler med udskolingsklasser.

Type af indsats

Indsatsen er i drift

01/09/2019

Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne

Information og undervisning

Beskrivelse af indsats

Spillet kan anvendes i det omfang, de enkelte pædagoger/lærere finder det nødvendigt. Spillet kan spilles i sin fulde længde, men det er også muligt at spille uden spilleplade eller udvælge enkelte spørgsmålskategorier, hvis der blandt de unge er en særlig problemstilling, man ønsker at starte en dialog omkring. Vigtigt er det dog altid, at der er en spilmaster, der styrer spillet, tager hensyn til, at der tales i en god og ordentlig tone og med respekt for hinandens svar og holdninger. Det er således vigtigt, at denne spilmaster er en lærer/pædagog, som føler sig klædt på til opgaven og som i forvejen har en god relation til de unge.

Se billeder af spillet i fil 1 og fil 2.

Se særligt spillevejledning i fil 3

Organisering og samarbejdspartnere

Konsulenter fra Sundheds- og Kulturforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen har i samarbejde udviklet spillet og står ligeledes for løbende evaluering og opdatering. Spillet blev i første omgang distribueret i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og er senere blevet delt ud til privat-, fri- og efterskoler.

Rekruttering

Ingen rekruttering af borgere, men det er op til de enkelte lærere/pædagoger at bruge spillet. Tilbagemeldingerne fra flere steder er, at de unge selv efterspørger spillet og gerne vil spille det, når først de har prøvet det.

Indsatsen blev iværksat september 2019 i alle kommunens fritidscentre, men er sidenhen udvidet til også at gælde samtlige af kommunens skoler med udskolingsklasser. Spillet er derfor trykt i yderligere 41 eksemplarer, men distributionen heraf er forsinket grundet Covid-19.

 

Økonomi pr. år

< 50.000

Et samlet budget er svært at lave, da medarbejdertimerne ikke er medregnet, men grafisk udarbejdelse og tryk af de første 19 spil har kostet ca. 19.000 kr.

Tryk af yderligere spil vil øge det samlede budget

 

Dig og Mig kan bruges som redskab til at tale om følelser, grænser og seksualitet. Det er et spil, der både indbyder til hygge og grin, men også mere alvorlige og svære snakke. Min oplevelse med spillet er også, at det styrker relationer – både de unge imellem men også relationen til os pædagoger – fordi vi bliver klogere på hinanden. Det handler ikke om at vinde, men om at være sammen

Marit Viborg Hviid, Pædagog, Aalborg Kommune

Virkning

Indtil videre er der kun lavet en umiddelbar/uformel uddeling af spørgeskemaer til sundhedsambassadørerne på hvert fritidscenter. Der foreligger derfor endnu ingen reel data omkring virkningen af indsatsen, men den umiddelbare feedback er meget positiv.

Vurdering

Er formålet opfyldt?

I høj gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?

I nogen gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

 

 

 

 

Følg denne case
Informér
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Relaterede cases

Ikke fundet nogle ;-(

Tilføj en case fra din kommune

Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x