Dialogspillet ”Dig & Mig”

Brætspil til arbejdet med fremme af seksuel sundhed blandt børn og unge udviklet i Aalborg Kommune

Udskriv case

Kontakt

Annika Skrubbeltrang
Forebyggelseskonsulent
Sundhedsstrategisk Team, Aalborg Kommune

Tlf: 25201978
annika.skrubbeltrang@aalborg.dk

Denne case er besøgt

gange

Type indsats

Indsatsen er i drift

Økonomi pr. år

< 50.000

Kommune/organisation

Formål

Formålet med ”Dig & Mig” er at skabe et rum, der giver de unge mulighed for at reflektere og tale sammen om emner som krop, pubertet, grænser, omsorg, sociale medier samt kærester, sex og forelskelse. Alt dette med afsæt i ønsket om at fremme den seksuelle sundhed og trivsel blandt børn og unge. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, hvordan dét at fremme den seksuelle sundhed ikke blot handler om at mindske forekomsten af seksuelt overførte sygdomme, uønskede graviditeter samt uønskede seksuelle oplevelser og billeddeling. At fremme seksuel sundhed handler i høj grad også om at skabe en nuanceret tilgang til emnet samt udvikle kompetencer og viden om seksualitet, krop, identitet og grænser. Spillet ”Dig & Mig” bidrager med faglig, faktuel viden, men lægger også op til udveksling af holdninger, værdier og nuancer blandt de unge, ligesom det lægger op til, at de unge bliver klogere på, hvad andre unge mener og tænker.

Målgruppe & Arena

Indsatsen er målrettet børn og unge i Aalborg Kommune. I første omgang blev spillet udviklet på baggrund af et ønske fra pædagoger i fritidscentre, der oplevede udfordringer med at italesætte emnet. Sidenhen har Skoleforvaltningen vist interesse i spillet, hvorfor der er indgået samarbejde om, at spillet også distribueres til samtlige af kommunens skoler med udskolingsklasser.

Type af indsats

Indsatsen er i drift

01/09/2019

Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne

  • Information og undervisning
  • Beskrivelse af indsats

    Spillet kan anvendes i det omfang, de enkelte pædagoger/lærere finder det nødvendigt. Spillet kan spilles i sin fulde længde, men det er også muligt at spille uden spilleplade eller udvælge enkelte spørgsmålskategorier, hvis der blandt de unge er en særlig problemstilling, man ønsker at starte en dialog omkring. Vigtigt er det dog altid, at der er en spilmaster, der styrer spillet, tager hensyn til, at der tales i en god og ordentlig tone og med respekt for hinandens svar og holdninger. Det er således vigtigt, at denne spilmaster er en lærer/pædagog, som føler sig klædt på til opgaven og som i forvejen har en god relation til de unge.

    Se billeder af spillet i fil 1 og fil 2.

    Se særligt spillevejledning i fil 3

    Materiale

    Billede af spillet - billede 1Download

    Billede af spillet - billede 2Download

    Spillevejledning Download

    Organisering og samarbejdspartnere
    Konsulenter fra Sundheds- og Kulturforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen har i samarbejde udviklet spillet og står ligeledes for løbende evaluering og opdatering. Spillet blev i første omgang distribueret i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og er senere blevet delt ud til privat-, fri- og efterskoler.

    Rekruttering

    Ingen rekruttering af borgere, men det er op til de enkelte lærere/pædagoger at bruge spillet. Tilbagemeldingerne fra flere steder er, at de unge selv efterspørger spillet og gerne vil spille det, når først de har prøvet det.

    Indsatsen blev iværksat september 2019 i alle kommunens fritidscentre, men er sidenhen udvidet til også at gælde samtlige af kommunens skoler med udskolingsklasser. Spillet er derfor trykt i yderligere 41 eksemplarer, men distributionen heraf er forsinket grundet Covid-19.

    Økonomi pr. år

    < 50.000

    Et samlet budget er svært at lave, da medarbejdertimerne ikke er medregnet, men grafisk udarbejdelse og tryk af de første 19 spil har kostet ca. 19.000 kr.

    Tryk af yderligere spil vil øge det samlede budget

    Dig og Mig kan bruges som redskab til at tale om følelser, grænser og seksualitet. Det er et spil, der både indbyder til hygge og grin, men også mere alvorlige og svære snakke. Min oplevelse med spillet er også, at det styrker relationer – både de unge imellem men også relationen til os pædagoger – fordi vi bliver klogere på hinanden. Det handler ikke om at vinde, men om at være sammen

    Marit Viborg Hviid, Pædagog, Aalborg Kommune

    Virkning

    Indtil videre er der kun lavet en umiddelbar/uformel uddeling af spørgeskemaer til sundhedsambassadørerne på hvert fritidscenter. Der foreligger derfor endnu ingen reel data omkring virkningen af indsatsen, men den umiddelbare feedback er meget positiv.

    Evalueret

    Nej, Ikke evalueret

    Vurdering

    Er formålet opfyldt?

    I høj gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

    Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?

    I nogen gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

    Yderligere kommentarer

    Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen

    Barrierer for gennemførelsen af indsatsen

    Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen

    Følg denne case
    Informér
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Relaterede cases

    Tilføj en case fra din kommune

    Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
    Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!

     

     

    0
    Would love your thoughts, please comment.x