Røgfri i naturen – Syddjurs Kommune

- Med særlig fokus på naturen og mindfulness som en vej til at blive røgfri

Type indsats

Indsatsen er i drift

Økonomi pr. år

< 50.000

Kommune/organisation

Kontakt

Mette Winther
Sundhedskonsulent og rygestopvejleder
Sundhedsteamet Syddjurs
Tlf: 21301386
menw@syddjurs.dk

Formål

Formålet med indsatsen er at borgerne bliver røgfri og at vi dermed er med til at nedbringe antallet af rygere. Ved brug af naturens rum har vi endnu et tilbud ”på hylden” og kan forhåbentligt få fat i en gruppe af borgere, som ikke kan se sig selv i det traditionelle koncept.

Målgruppe & Arena

•Over 18 år
•Bosat eller arbejdende i Syddjurs kommune
•Motiveret for rygestop
•Kan gå en tur på 45 min. i rolig moderat tempo på alm. stier i skovterræn

Da forløbet er i dagstimerne forventer vi borgere uden arbejdsmarkedstilknytning fx borgere på kontakthjælp, førtidspension, pension eller borgere i ressource forløb.

Type af indsats

Indsatsen er i drift

01/10/2019

-

Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne

Tilbud

Beskrivelse af indsats

Kurset foregår som "walk & talk" ude i den friske luft, i det naturskønne områder i Syddjurs Kommune. Ved at flytte ryge-stopkurset udenfor, flyttes fokus til en behagelig og oplevelsesrig erstatningsaktivitet i stedet for cigaretterne. Kurset er for max 15 personer, hvor hyggeligt samvær i den friske luft, inspirerende oplevelser i naturen, mindfulness og fysisk aktivitet, alt sammen er med til at få tankerne væk fra rygetrangen.

På forløbet er der fokus på hyggeligt samvær i den friske luft, inspirerende oplevelser i naturen, mindfulness og fysisk aktivitet. Alt sammen er med til at få tankerne væk fra rygetrangen.

Gruppen mødes samme naturskønne sted hver gang. Her bliver alle mødt med et smil og et godt håndtryk.
Hver mødegang starter med et lille oplæg (viden om afhængighed, nikotin, motivation mm.) – viden som er med til at klæde deltagerne på til den proces de skal igennem.

Herefter står der gåtur på skemaet - 30 minutters gang i moderat tempo. Deltagerne går her sammen to og to med udleverede samtale/reflektionskort. Når de har snakket i 5-10 min. stopper vi op og samler op i plenum, så deltagerne får mulighed for at dele deres tanker og refleksioner fra gåturen med resten af gruppen. Herefter skifter de partnere og får et nyt samtale/reflektionskort. Dette fortsætter til vi har opbrugt alle dagens kort.
Under gåturen kan rådgiveren skiftes til at følge grupperne, en efter en, for at høre hvor deltagerne er i rygestopprocessen og hvilke tanker de gør sig. Det er dog altid en vurdering fra rådgiverens side hvordan rygestopprocessen understøttes bedst.

Herefter tager vi et stop, gerne ved en sø, hvor vi laver en kort vejrtræknings/mindfulness øvelse. Vi har købt en lille bærbar højttaler, hvorpå vi afspiller Kræftens Bekæmpelses pusterumsøvelse på enten 4 eller 10 minutter. Her kan alle uanset erfaring med mentaltræning være med.
Mindfulness er med til at give deltageren en anden mulighed end rygning når der skal holdes en pause. Derudover kan det være et værktøj som deltagerne kan bruge fremadrettet når de oplever rygetrang eller abstinenser.

Organisering og samarbejdspartnere

Forløbet blev kørt som et pilotprojekt i sensommeren 2019 og er nu en del af driften.
Man mødes i alt 5 torsdage kl. 12.30-14.30 i de naturskønne omgivelser.
Vi har som en sikring mod vådt vejr lejet en bålhytte/tipi i skoven af en ekstern samarbejdspartner.

Koordinator af forløbet er sundhedskonsulent/rygestopvejleder Mette Winther. Hun står for booking af lokation, udarbejdelse af samarbejdsaftale samt rekruttering. Forløbet afholdes af Mette Winther i samarbejde med kollega Ellis Jakobsen.

Rekruttering

Rekruttering er sket gennem postkort (billede og beskrivelse af tilbuddet) der er blevet delt ud til interne og eksterne samarbejdspartnere (fx lægehusene i kommune). Se vedhæftet fil.
Forløbet er blevet delt som nyhed i vores fysiske og online nyhedsbrev.
Derudover er der blevet oprettet en begivenhed for forløbet på Facebook som efterfølgende er blevet boostet.
Se billede i vedhæftede fil

 

Økonomi pr. år

< 50.000

Leje af tipi + bålmiddag i pilotprojektet til den sidste mødegang kostede i alt 5000 kr. + moms. Postkort kostede 500kr. + moms. Der kommer ikke til at være bålmiddag til slut hver gang, men der kommer til at være en afsluttende session som inkluderer mad eller snacks.

 

Deltagerne var glade for at have deltaget på et udendørs forløb. Størstedelen af de deltagende havde tidligere prøvet de mere klassiske koncepter og synes at dette var en god måde at arbejde med deres abstinenser på. De synes samtid at det gav mulighed for at få skabt nogle nye relationer.

Mette Winther, Sundhedskonsulent, Sundhedsteamet Syddjurs

Virkning

På forløbet startede 8 borgere. 1 droppede fra pga ændrede arbejdstider.
3 af de 7 deltagere var røgfri ved kursus afslutning. De resterende 4 havde skåret ned til under halvdelen. Alle deltagerene blev opmuntret til efterfølgende at deltage i Kom & Kvit så de kunne arbejde videre mod et røgfri liv.
Nogle af borgerne var stadig ambivalente omkring deres beslutning om at blive røgfri efter den fastlagte stopdato. Det var ikke alle der ønskede at få nikotinerstatning, hvilket vi ved fra litteraturen, kan være med til at lette rygestopprocessen. Vi bruger rygestopbasen som dokumentation for vores forløb.

Vurdering

Er formålet opfyldt?

I nogen gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?

I høj gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

Implementeringen er i høj grad blevet implementeret som planlagt. Forløbet afholdes nu to gange årligt – forår og efterår – som supplement til kommunens andre rygestopforløb.

 

 

 

 

Følg denne case
Informér
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Relaterede cases

Røgfri i naturen – Silkeborg Kommune

Et rygestoptilbud i Silkeborg Kommune, som udelukkende foregår i naturen.

Rygestop i naturen

Rygestop kombineret med gåture i naturen med naturvejleder

Spring ud i det RØGfri

Rygestopkursus under åben himmel for mænd

Tilføj en case fra din kommune

Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x