Formål
At indfri visionen om den første røgfri generation i 2025, herunder at forebygge brug af nikotinprodukter hos børn og unge, samt at hjælpe de børn og unge som allerede er begyndt at bruge nikotinprodukter til at stoppe.
Målgruppe & Arena
Den flerstrengede indsats mod tobak og nikotin er rettet mod børn og unge i samtlige grundskoler i Odense Kommune. Der er politisk godkendelse til at starte på 6. årgang, og fortsætter op gennem udskolingen til og med 9. årgang. På enkelte skoler starter indsatsen allerede på 5. årgang.
Indsatsen omfatter både grund-, fri- og privatskoler i Odense Kommune.
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
17/02/2017
Projekt periode
-
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Den flerstrengede indsats er indført på baggrund af en politisk beslutning om, at Odense skal være en røgfri by i 2030, samt at ingen børn og unge ryger i 2025. Visionen omfatter desuden brug af e-cigaretter, vapes, cigarer, cigarillos, vandpibe, pibe, snus og nikotinposer. Det er Røgfrit Odenses opgave at hjælpe alle grundskoler i Odense med implementeringen af den flerstrengede indsats.
Røgfrit Odense har udviklet eget materiale i forbindelse med den flerstrengede indsats til forebyggelse af brug af nikotinprodukter. Materialet er udviklet med baggrund i X:IT fra Kræftens Bekæmpelse.
Processen er foregået således, at der har været etableret et møde med ledelsen på hver enkelt grundskole. På dette møde deltog som udgangspunkt skoleleder samt evt. souschef. Fra Røgfrit Odense deltog afdelingens leder samt en konsulent. På mødet blev den flerstrengede indsats introduceret, herunder de 4 strenge:
- Forebyggende tobaksundervisning,
- Tobaksfri aftale mellem elev og forældre,
- Røgfri skoletid
- Tilbud om rygestopforløb til ansatte og forældre.
Materialer til de 4 strenge, som Røgfrit Odense havde udarbejdet på forhånd, blev også gennemgået på mødet. Efterfølgende er alt materiale opdateret til at handle om nikotinprodukter generelt, ligesom der tilbydes STOP-forløb til ansatte og forældre.
På hver enkelt skole blev der udpeget en tovholder – oftest en lærer fra udskolingen – der skal fungere som den primære kontakt mellem skolen og Røgfrit Odense, og have overblik over indsatsen på den enkelte skole.
Røgfrit Odense hjælper til med implementering af indsatsen, men tilbyder også undervisning af eleverne, som én af de fire strenge i indsatsen. De unge får en grundviden om vapes, cigaretter, snus og vandpibe, og vi snakker om afhængighed, klima og muligheden for at sige nej.
Røgfrit Odense tilbyder også STOP-forløb på de enkelte skoler for ansatte og forældre, hvis der er tilslutning samt behov herfor.
Organisering og samarbejdspartnere
Det er skolelederen på den enkelte skole, der har det overordnede ansvar for at den flerstrengede indsats bliver implementeret.
Røgfrit Odense har til opgave at understøtte implementeringen samt holde skolerne op på, hvordan det går med de forskellige indsatser via kontakt til lederen eller tovholderen på den enkelte skole.
Røgfrit Odense sender nyhedsbreve til skolerne 2 gange årligt, og gør opmærksom på indsatsen.
Rekruttering
Det er politisk besluttet, at alle kommunale grundskoler skal implementere den flerstrengede indsats, derfor er det ikke relevant at beskrive eventuelt rekrutteringsstrategi.
Økonomi pr. år
Ikke oplyst
Midler til grundskoleindsatsen tages ud af det samlede økonomiske budget for Røgfrit Odense. Der er ikke øremærket midler til netop den indsats, hvorfor der ikke kan sættes beløb på forbrug pr. år. Røgfrit Odense bruger ressourcer til følgende aktiviteter på skolerne: - Medarbejdertimer (til møder med ledelse, afholdelse af undervisning, oplæg på forældremøder og lærermøder, møde med tovholder, pop-up events, forberedelse). - Frikøb af tovholder på hver skole. - 1 klassepræmie til den klasse med flest tobaks- og nikotinfri aftaler i hvert skoleår. Der trækkes der lod blandt alle skoler. - Udvikling af materialer til indsatsen .
Røgfrit Odense har udviklet eget materiale i forbindelse med den flerstrengede indsats mod tobak. Materialet er udviklet med baggrund i X:IT fra Kræftens Bekæmpelse.
Virkning
Via børnungeliv.dk bliver antallet af børn og unge, der bruger nikotinprodukter, monitoreret og denne vil være primær i indsamlingen af data. Børnogungeliv-undersøgelsen foretages hvert år, således udviklingen kan følges tæt. Desuden har Røgfrit Odense en opgørelse af, hvor mange undervisninger der bookes, og derved kan vi følge udviklingen i antal afholdte undervisningsgange på de enkelte skoler.
Evalueret
Nej, Ikke evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Det er svært at sige noget konkret om indsatsen endnu, da der ikke er implementeret alle steder.
Indsatsen er vurderet til i mindre grad at have opfyldt sit formål. Denne vurdering sker på baggrund af, at indsatsen ikke er fuldt implementeret alle steder, og fordi der endnu ikke er lavet nogen ny måling siden opstart, og at det derfor er uvist, hvilken virkning indsatsen har.
I forhold til vurderingen af om indsatsen er blevet implementeret som planlagt, er dette varierende i de fire strenge indsatsen består af. Det fordeler sig således:
-Forebyggende tobaksundervisning: I nogen grad
-Tobaksfri aftaler mellem elev og forældre: I nogen grad
- Røgfri skoletid: I mindre grad
-Tilbud om rygestopforløb til ansatte og forældre: i mindre grad
Det er vigtigt at give skolerne og ledelsen overblikket over, hvad der kræves ved implementeringen af indsatsen, og vise dem, at det ikke kun er dem, der løfter – vi løfter sammen!
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!