Formål
Indsatsen har som formål at markedsføre rygestoptilbud som nyt, sjovt, social og ikke mindst effektivt, for derigennem at rekruttere flere rygere.
Målgruppe & Arena
Indsatsen har især fokus på storrygere, midaldrende 50+ år, kortuddannede og ofte udenfor arbejdsmarkedet. Der er ingen speciel arena.
Type af indsats
Indsatsen er i drift
01/01/2017
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Indsatsens grundtanke er ’gammeldags’ rekruttering via lokale medier fx pressemeddelelse, omdeling af materialer på biblioteker, Borgerservice, PL og lokal annoncering på Facebook.
I rekrutteringsindsatsen forsøger vi at beskrive hvad der sker på rygestop kurset og bruger foto og citater fra tidligere rygestoppere. Derudover har vi konkurrencer, hvis man tilmelder sig til rygestop kan man vinde fx 1 års forbrug af lakridspiber.
Læs mere om rekruttering under punkt 5 og se de vedhæftede filer for inspiration
Rygestoppet er nyt ’cafeagtigt’ med god forplejning, lodtrækning af gode gaver ved hver mødegang og en større præmie til det vindende hold. Alle 50-80 deltagere inddeles i grupper a 6-8 deltagere der hver har deres egen rygestoprådgiver.
Rygestopkurset løber over 8 uger med 8 mødegange, hver mødegang er 30-30-30 minutter – 30 minutters rygestop i egen gruppe – 30 minutters fælles oplæg – 30. minutters rygestop i egen gruppe. De fælles oplæg er en blanding af faglige indslag fx rygestopmedicin og lokale ’kendisser’ der fortæller deres egen historie om motivation i livet.
Derudover gør vi alt for at rygestoppet skal blive succesfuldt og varigt, ved at give tilskud til rygestopmedicin, vi følger rygestopperne med kontakt (SMS og mobil) mellem mødegangene og enkelte kan få individuel rådgivning imellem mødegangene.
Fil 1: Rekrutteringsmateriale
Organisering og samarbejdspartnere
Køge Kvitter Smøgerne er udviklet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse (KB), hvor KB tilbyder inspiration til kommunens nuværende praksis og grafiske materiale. Udvikling af indsatsen er sket i et samarbejde mellem følgende partnere:
- Kommunens sundhedskonsulenter / rygestopkoordinator
- Frivillige fra KB’s lokalforening
- KB’s områdekonsulenter
- Projektledere fra KB
Rekruttering
Køge Kvitter Smøgerne sker via kampagnelignende aktiviteter som fx pressemeddelelse, artikler til lokalaviser, annoncer i lokalaviser, roll ups, omdeling af postkort, annoncering via Facebook, og radiospot i lokalradioen mmm. Især Facebookrekruttering har været effektiv.
Rekrutteringen sker også via lokale ambassadører, lokale ’kendisser’ og i tæt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og lokalforeningen Køge.
Økonomi pr. år
200.000 - 300.000
• Kampagneaktiviteter kr. 100.000 med udarbejdelsen af materialer og Facebook opsætning og annoncering (engangsbeløb da kampagnen kan genbruges med små ændringer)
• Rygestopkurset 200.000 kr. (100.000 kr. pr. runde med 50-80 deltagere pr. gang) – pt. har vi 2 runder pr år. Pengene er næsten udelukkende til honorering af rygestoprådgivere.
• Køge Kvitter Smøgerne bruger ¼ årsværk interne personaleressourcer ved 2. runder pr. år.
Super rygestopkonsulenter, god forplejning, og god stemning hvor vi kommer hinanden ved.
Virkning
Rekrutterings indsatsen virker over alt forventning, da 50-100 rygere melder sig til hver runde der slås op. I efteråret 2018 var der 100 tilmeldte og 82 på holdet.
Ift. at undersøge rekrutterings indsatsens effekt vil vi fremover undersøge hvilke elementer der giver størst effekt blandt andet ved at spørge deltagerne.
Effekten af selve rygestopkurset er indrapporteret til rygestopbasen. Pt. (2017-2018) ligger Køge Kvitter på 90% røgfri ved kursusafslutning og 52% røgfri ved 6. måneders opfølgningen.
Evalueret
Ja, Internt evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Læs mere her:
Links: Køge Kommune - www.koege.dk/kks
Køge Kvitter Smøgerne Facebook -https://www.facebook.com/Køge-Kvitter-Smøgerne-1856874201034476/?epa=SEARCH_BOX
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!