Fastholdelsescaféer

Randers Sundhedscenter tilbyder alle deltagere på rygestopkurser og individuelle forløb at komme til fastholdelsescaféer efterfølgende.

Udskriv case

Kontakt

Pernille Simonsen
Rygestoprådgiver
Randers Sundhedscenter

Tlf: 23997699
pernille.simonsen@randers.dk

Denne case er besøgt

gange

Type indsats

Indsatsen er i drift

Økonomi pr. år

< 50.000

Kommune/organisation

Formål

Formålet er at hjælpe rygestopperne med at fastholde deres rygestop.

Målgruppe & Arena

Målgruppen er rettet mod borgere, der har deltaget i et rygestopforløb. Måske er de allerede røgfrie, måske har de oplevet tilbagefald og vil gerne op på hesten igen.

Rygere i kommunen som ikke har gået på et rygestopkursus er også velkommen til at komme til caféerne for at stille spørgsmål eller høre mere om rygestop.

Type af indsats

Indsatsen er i drift

01/01/2019

Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne

 • Tilbud
 • Beskrivelse af indsats

  Indsatsen startede ved årsskiftet 1. januar 2019.
  Tilbuddet skal hjælpe borgerne til at fastholde deres rygestop på både kort og lang sigt, og fungerer som en café med frivilligt fremmøde efter behov.

  Materiale

  Organisering og samarbejdspartnere
  To Rygestoprådgivere er ansvarlige for indsatsen. Arbejdsopgaverne er at sørge for invitation af borgere, promovering og afholdelse af caféerne.

  Der er ikke planlagt noget fast til møderne, da vi tager udgangspunkt i, hvad der fylder for de fremmødte. Vi starter altid med en runde, hvor deltagerne fortæller, hvorfor de er kommet til fastholdelsescafé, og hvad de hver især håber at få med hjem. Derefter tager Rygestoprådgiveren udgangspunkt i de enkelte temaer, som er dukket op under runden. Det kan være temaer som tilbagefald, strategier til håndtering af svære situationer, mad/motion/vægt, belønning, at miste ”en god ven”, nedtrapning af nikotinprodukter, osv.

  Rekruttering

  Rekruttering gennem rygestopkurser i Randers Sundhedscenter. Borgerne bliver automatisk tilmeldt at modtage sms'er angående fastholdelsescaféerne efter endt kursus, med mindre de ønsker andet.
  Vi har udelukkende rekrutteret deltagere fra tidligere rygestopforløb. De er rekrutteret ved at blive informeret om den næste dato for fastholdelsescafé samt, at de bliver tilmeldt vores sms-system og modtager en sms forinden hver café. En sådan sms kan se ud som følgende: Hej På mandag er der fastholdelsescafé for alle, der har gået i rygestopforløb i Randers Sundhedscenter. Der er kaffe på kanden og mulighed for at snakke med en rygestoprådgiver og andre, der har gået til rygestop i sundhedscentret. Vi snakker om, hvad der er vigtigt for lige netop dig, når du skal fastholde dit rygestop. Mødet er kl. 16.30-17.30 på 2. sal i lokale 2.01. Næste møde er efter sommerferien d. 5. august.

  Derudover sker rekruttering også gennem Randers Sundhedscenters hjemmeside, hvor borgerne kan læse om tilbuddet samt gennem henvendelser angående hjælp til fastholdelse af rygestop.

  Økonomi pr. år

  < 50.000

  Medarbejdertimer: 1 time hver anden uge (2 timer på en måned).
  Max 1 times forberedelse om måneden.
  Derudover kaffe, mælk og sukker til hvert møde (finansiering ukendt).

  Der er ikke planlagt noget fast til møderne, da vi tager udgangspunkt i, hvad der fylder for de fremmødte

  Pernille Simonsen, Rygestoprådgiver, Randers Sundhedscenter

  Virkning

  Antallet af deltagere til hvert møde svinger fra 1 til 8 deltagere. Der har fra 1. januar 2018 til 1. juni 2020 i alt været 162 borgere tilmeldt fastholdelsescaféens sms-system. Pr. 1. juni 2020 modtager 127 borgere sms-invitationer angående fastholdelsescaféerne. Ud af de i alt 162 tilmeldte borgere har 30 benyttet sig af tilbuddet og mødt op til en eller flere af caféerne. Når borgerne afslutter et rygestopkursus og får tilbuddet om at fortsætte på fastholdelsescaféerne, udtrykker de oftest, at de er glade for, at tilbuddet er der, hvis de skulle få brug for det. Vi oplever ind imellem en udfordring med frafald på de ordinære gruppeforløb i Sundhedscentret. I de tilfælde, hvor der er meget få deltagere tilbage på et hold, og holdet derfor stoppes før aftalt tid, bruges fastholdelsescaféerne også som afsluttende møder. Borgerne fra holdet har herved mulighed for at komme til caféen, hvor der kommer flere deltagere. Desuden benyttes fastholdelsescaféerne også som et supplement til de borgere, der har behov for ekstra support.

  Evalueret

  Ja, Internt evalueret

  Vurdering

  Er formålet opfyldt?

  I nogen gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

  Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?

  I nogen gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

  Yderligere kommentarer

  Indsatsen opfylder de ønskede formål og er derfor overgået til drift pr. 1. juni 2020.

  Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen

  Barrierer for gennemførelsen af indsatsen

  Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen

  Følg denne case
  Informér
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Relaterede cases

  Kickstart dit rygestop

  Motivation og afhængighed- Det rette rygestoptilbud

  Kvit det skidt

  Rygestoptilbud til storrygere - individuelle, håndholdte og fleksible rygestopkurser kombineret med betalte rygeafvænningsprodukter.

  Køge Kvitter Smøgerne

  ’Gammeldags’ rekruttering via lokale medier fx pressemeddelelse, omdeling af materialer på biblioteker, Borgerservice, PL og lokal annoncering på Facebook

  Tilføj en case fra din kommune

  Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
  Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!

   

   

  0
  Would love your thoughts, please comment.x