Formål
Hovedformål
Vi skaber kontakt til familier gennem daginstitutioner og skoler med henblik på at arbejde helhedsorienteret med sundhed i familierne.
Delmål
Udvikling og gennemførelse af aktiviteter omkring bevægelse, natur og haver for børn, unge og deres forældre i samarbejde med lokale aktører i boligområdet.
Aktiviteterne integreres så vidt muligt i tilknytning til eksisterende strukturer og fællesskaber i boligområdet (daginstitutioner, skole, fritidstilbud, foreninger etc.)
Målgruppe & Arena
Målgruppe
Børn, unge og forældre i et udsat boligområde, hvor hovedparten har en ikke-vestlig baggrund.
Borgere, der er bosatte i udsatte boligområder, har generelt en dårligere fysisk- og mental sundhed og der ses en overrepræsentation af voksne på helbredsbetinget overførselsindkomst.
Fokus er på børn i alderen fra 4-12 år.
Arenaen er digital idet forløbet er bestående af små videoer der ligger på videotjenesten Vimeo
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
Projekt periode
11.03.2020 -
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
I denne fase (under corananedlukningen maj måned) tilbød vi daginstitutioner, skoler, sfo’er og klubber at få højbede i lokalområdet ved areal drevet af Natursamarbejdet, Aarhus Kommune. Læs mere om Natursamarbejdet her
www.aarhus.dk/natursamarbejdet
Sigtet va at skabe kontakt til daginstitutioner og skoler og få grupper af børn i gang med at dyrke højbede med henblik på, at vi på et senere tidspunkt selv kan være til stede og tilbyde bevægelsesaktiviteter og udendørsmadlavning i forlængelse af institutionsdagen sammen med hele familien.
Da vi endnu ikke selv har mulighed for at være til stede under afvikling af aktiviteten, tilbyder vi i stedet skræddersyede forløb, hvor alt praktisk (frø, planter, redskaber, skilte mm.) er lagt tilrette og personalet får instruktion gennem skriftlig vejledning, telefonsamtaler og videoer.
Vi har en aflåst boks i haven med sprit, handsker, retningslinjer og materialer, for at minimere smitterisiko mellem brugerne. Desuden sikrer vi os, at der ikke er flere grupper i haven på samme tid.
Materiale
Organisering og samarbejdspartnere
To medarbejdere ved Folkesundhed Aarhus Vest under familieindsatsen er ansvarlige for at tilrettelægge, rekruttere og gennemføre indsatsen.
Indsatsen løses i samarbejde med den boligsociale helhedsplan og Natursamarbejdet under Børn og Unge forvaltningen, som stiller areal, redskaber, opsamlet regnvand, kompost mm til vores disposition.
Rekruttering
Rekruttering er delvis foregået i et samarbejde med en ekstern samarbejdspartner under Den boligsociale Helhedsplan i Gellerup/Toveshøj ved i fællesskab at gøre opmærksomme på de muligheder, der er for udendørsaktiviteter for institutioner i området.
Økonomi pr. år
Ikke oplyst
Ikke oplyst
Vi forestiller os, at det havde været nemmere at rekruttere, hvis vi havde haft mulighed for at tilbyde selv at være til stede i haven, når institutionen kom. Samtidig ville vi have haft mulighed for at begynde at opbygge relationen til børn og pædagoger.
Virkning
Vi må erkende, at det er udfordrende at rekruttere til indsatsen under corona. Sandsynligvis fordi institutionerne er optagede af at få deres hverdag til at hænge sammen, samtidig med at planlægning i en tid, hvor retningslinjer ofte ændres, er svær.
Samtidig oplever vi det som en barriere, at vi ikke har mulighed for at mødes med institutionen/skolen og beskrive vores indsats, og at de ikke får sat ansigt på os.
Evalueret
Nej, Ikke evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Vi forestiller os, at det havde været nemmere at rekruttere, hvis vi havde haft mulighed for at tilbyde selv at være til stede i haven, når institutionen kom. Samtidig havde vi haft mulighed for at begynde at opbygge relationen til børn og pædagoger.
Der er drikkevand tilgængeligt til håndvask, men pt. er det offentlige toilet aflåst, hvilket også kan være en barriere.
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!