Lyden af ABC

Erfaringer og anbefalinger til at gennemføre et musikalsk eksperiment til fremme af mental sundhed

Udskriv case

Kontakt

Charlotte Meilstrup
Forsker
Københavns Universitet

Tlf: 35322067
cbm@psy.ku.dk

Denne case er besøgt

gange

Type indsats

Indsatsen er et projekt

Økonomi pr. år

Ikke oplyst

Formål

Formålet med Lyden af ABC er at bruge musik som en alternativ kommunikations- og aktivitetsform omkring mental sundhed, hvor musikken bruges som greb til at skabe møder på tværs af mennesker, som ellers ikke ville have mødtes og dermed åbne for refleksion og samtaler om mental sundhed.
Lyden af ABC er også et forsøg på at nå nye målgrupper med ABC-budskaberne om, hvad man kan gøre for at styrke sin og andres mentale sundhed.

Målgruppe & Arena

Lyden af ABC blev gennemført i tre kommuner (Albertslund, Kalundborg og Slagelse) i 2019 i uge 41 , men på meget forskellig vis i de tre kommuner.

Albertslund Kommune arrangerede, at elever og undervisere på FGU-Vestegnen (Forberedende Grund Uddannelse, Vestegnen) mødtes på tværs af uddannelseslinjer. FGU er en uddannelse, der henvender sig til unge, som er erklæret ikke-uddannelsesparate. Til arrangementet deltog cirka 60 lærere og elever fra skolens forskellige linjer (fx IT & Medier, Håndværk og Mennesker). Arrangementet startede om morgenen og foregik i skolens kantine, og under musikværkstederne blev eleverne fordelt i skolens lokaler. For at kunne fortælle eleverne, hvor de kan indgå i musikalske fællesskaber i Albertslund Kommune, deltog også to lokale musikudbydere, Forbrændingen Albertslund og musikskolen i Albertslund, som afslutning på arrangementet.

I Kalundborg Kommune havde kommunens ABC-koordinatorer valgt at samle tre forskellige grupper af borgere på Kalundborg gymnasium. Således mødtes gymnasieelever fra musiklinjen på Kalundborg gymnasium med medlemmer af kommunes KOL-kor og brugere af Sund Stil, som er en idrætsforening for borgere med psykiske lidelser, til en eftermiddag i musikkens tegn. Forud for Lyden af ABC havde idrætsforeningen Sund Stil skudt Verdens Mentale Sundhedsdag af med fællessang og 10 km cykelløb for alle kommunens borgere.

I Slagelse Kommune blev Lyden af ABC gennemført som et aften-arrangement i samarbejde mellem Slagelse Kommunes ABC-koordinatorer og Slagelse Frivilligcenter. Arrangementet foregik i et selskabslokale på
havnen i Skælskør som afslutning på Fællesskabsstafetten, der havde foregået i hele uge 41. Se film om stafetten her: https://www.facebook.com/watch/?v=1459061837580928.

Målgruppen for det afsluttende arrangement var alle foreninger og fællesskaber, som deltog i Fællesskabsstafetten. Således samledes grupper fra det lokale foreningsliv – idræt, kultur og sociale indsatser, interessefællesskaber, aktivitetscentre, lokalråd og selvorganiserede lokale fællesskaber. Og der var fællesspisning med cirka 130 mennesker. Musikværkstederne i Lyden af ABC blev denne dag gennemført lidt anderledes på grund af arrangementets rammer, og således blev to musikværksteder (samtalesaloner og sangskrivningsværkstedet) gennemført i løbet af dagen. Om aftenen blev kor og rytme slået sammen til et stort musikværksted, hvor alle aftenens deltagere deltog – efterfulgt af den fælles afsluttende samspilskoncert.

Type af indsats

Indsatsen er et projekt

Projekt periode

10.10.2019 - 11.10.2019

Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne

  • Rammer
  • Beskrivelse af indsats

    Lyden af ABC er et musikalsk eksperiment til fremme af mental sundhed – gennem en blanding af bl.a. koncert, oplæg om mental sundhed, musikalske værksteder samt fælles sang og optræden.
    Lyden af ABC, som er en aktivitet under ABC for mental sundhed, blev gennemført for første gang i oktober 2019, og det er vores ambition, at arrangementet skal kunne gennemføres af endnu flere organisationer eller kommuner, som ønsker at skabe møder på tværs og fremme viden og samtaler om mental sundhed.
    Hvert år i uge 41 omkring Verdens Mentale Sundhedsdag den 10. oktober markerer ABC-partnerskabet i fællesskab vigtigheden af at gøre noget aktivt, gøre noget sammen og gøre noget meningsfuldt. Hvert år har ABC-ugen et overordnet tema, og i 2019 var temaet møder på tværs. Vi danskere er ikke altid de bedste til at række ud til hinanden og tale sammen – specielt ikke med mennesker, vi ikke kender i
    forvejen, eller som er anderledes end os selv. Men venskaber og fællesskaber kan se meget forskellige ud og blomstre på tværs af sprog,
    uddannelse og alder. Derfor var formålet med ABC-ugen i 2019 at skabe møder på tværs af generationer, kulturer, interesser eller andre grupper, der ikke nødvendigvis ville have mødtes – og samtidig skabe rum for samtaler og refleksion om mental sundhed, der ellers ikke ville have fundet sted.

    Møder mellem mennesker er lettere, hvis man mødes om et fælles tredje. Særligt hvis man ikke kender hinanden i forvejen. Her kan netop musikken være med til at skabe rammer for nye møder og samtaler om mental sundhed. Som et særligt initiativ i uge 41 blev Lyden af ABC således udviklet
    i samarbejde mellem forskergruppen bag ABC for mental sundhed på Statens Institut for Folkesundhed (SIF), SDU, det sociale pladeselskab House of Corr (HoC) og reggae/funkbandet Total Hip Replacement (THR).

    HoC er en musikenterprise, der udover at producere, distribuere og formidle musik, også skaber musikalske begivenheder, projekter og koncepter, der bruger musik til at fastholde eksisterende og skabe nye fællesskaber
    gennem musik.

    Lyden af ABC består af flere elementer. Ét er singlen ”Når alt Kommer til alt”, som er udgivet af Total Hip Replacement og House of Corr med direktør Ida Corr i spidsen. Sangen er skabt specielt til ABC for mental sundhed og handler om at være en del af noget, at kigge op og ud, og at vi alle sammen kan gøre en forskel for vores mentale sundhed. Sangen er tilgængelig på førende streaming-tjenester, og lydbider er tilgængelige på ABC for mental sundheds Facebookside. Tilblivelsen af ”Når alt kommer til alt” er dokumenteret i en webdoc, som med video viser processen fra idé tilendelig sang. Se den her: https://vimeo.com/364084726

    Udover sang og web-doc består Lyden afABC også af et musikalsk arrangement over fire timer, som på forskellig vis samler mennesker på tværs af alt fra alder, interesser og beskæftigelse. Arrangementet består bl.a. af koncert med Totalt Hip Replacement, oplæg om mental sundhed og musikalske værksteder.

    Et af kerneelementerne er de musikalske værksteder, som samler deltagerne på tværs, men omkring en fælles interesse for musik.
    Til de musikalske arrangementer i 2019 fik deltagerne mulighed for at vælge sig ind på fem forskellige værksteder: Vinylvenner, kor, sangskrivning, rytme eller blæsere. Alle værksteder blev faciliteret af musikerne fra THR.
    På vinylvenner handler det om at skabe nye relationer med udgangspunkt i fælles interesse for at lytte til musik. Deltagerne dykker ned i et vinylbibliotek og vælger musik, som de vil spille for hinanden. Sammen lytter og taler deltagerne om, hvad musik betyder for dem, hvilken musik der gør dem glade, og hvilke oplevelser de har haft og godt kunne tænke sig at have med musik.
    På kor-værkstedet arbejdes der med et trestemmigt kor, hvor alle kan være med. Broen og omkvædet i sangen ”Når alt kommer til alt” øves og synges sammen, og der gøres klar til at fremføre den sammen med bandet til
    samspilskoncerten.
    På sangskrivning handler det om at lege med ord og rim, og deltagerne skal, på baggrund af en indledende snak om fællesskaber og møder på tværs, skrive nye vers til ”Når alt kommer til alt”.
    På rytme-værkstedet skal deltagerne spille enkle rytmer, der passer ind i sangen og også øve et lille percussionbreak, som også indøves til at fremføre med THR i den endelige samspilskoncert.

    På blæse-værkstedet spiller deltagerne på blæseinstrumenter og øver sammen at spille til ”Når alt kommer til alt”.
    Det er en hjørnesten i udviklingen af værkstederne, at der er tænkt forskellige deltagelsesmuligheder ind i forhold til at være aktiv. Fx lyttende og samtalende (men ikke performende) i Vinylvenner, skabende og kreativ i sangskrivning, ekspressiv og fysisk i rytme samt samstemmende og en del af en større gruppe i kor. På denne måde forsøger værkstederne at imødekomme forskellige præferencer, behov og muligheder, så flest muligt får en oplevelse af at være legitim og bidragende deltager.

    Materiale

    EvalueringsrapportDownload

    Organisering og samarbejdspartnere
    Lyden af ABC var et samarbejde mellem forskere i ABC for mental sundhed, Total Hip Replacement, House of Corr samt tre kommuner: Kalundborg, Albertslund og Slagelse

    Rekruttering

    Rekrutteringen skete gennem partnerskabet ABC for mental sundhed

    Økonomi pr. år

    Ikke oplyst

    I forbindelse med afholdelsen af Lyden af ABC i de tre kommuner er der gennemført en formativ evaluering med henblik på at indsamle viden, der kan kvalificere Lyden af ABC til fremtidig brug og udvikling. Se vedhæftede evalueringsrapport for resultater og virkning af indsatsen.

    , ,

    Virkning

    I forbindelse med afholdelsen af Lyden af ABC i de tre kommuner er der gennemført en formativ evaluering med henblik på at indsamle viden, der kan kvalificere Lyden af ABC til fremtidig brug og udvikling. Formålet med evalueringen var at undersøge:
    1. Hvordan indsatsen blev modtaget (tilfredshed, relevans) af deltagerne og de kommunale ABC-partnere.
    2. Hvordan deltagerne og de kommunale ABC-partnerne oplever, at Lyden af ABC kan bruges til at skabe møder på tværs og som løftestang til at udbrede ABC-budskaberne og viden om mental sundhed.
    3. Hvordan Lyden af ABC kan videreudvikles og kvalificeres til at skabe møder på tværs i fremtiden
    Se vedhæftede evalueringsrapport for resultater og virkning af indsatsen

    Evalueret

    Ja, Internt evalueret

    Vurdering

    Er formålet opfyldt?

    I høj gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

    Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?

    I høj gradSlet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad

    Yderligere kommentarer

    Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen

    I vedhæftede rapport, kan der læses om en række anbefalinger og opmærksomhedspunkter til at gennemføre Lyden af ABC. Der kommer vi bl.a. ind på følgende:
    Markedsføring og rekruttering
    Planlægning og koordinering
    Opbygning af arrangementet

    Barrierer for gennemførelsen af indsatsen

    Se vedhæftede rapport

    Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen

    Se vedhæftede rapport

    Følg denne case
    Informér
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Relaterede cases

    Ikke fundet nogle ;-(

    Tilføj en case fra din kommune

    Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
    Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!

     

     

    0
    Would love your thoughts, please comment.x