Formål
Formålet er at øge muligheden for inklusion og deltagelse af flere sårbare og udsatte børn og unge i det organiserede forenings – og fritidsliv, således at børnene bliver en del af et socialt- og aktivt fællesskab. Lærere, pædagoger, boligsociale medarbejdere, socialrådgivere m.fl. kan indstille.
Målgruppe & Arena
Indsatsen er målrettet Børn og unge i alderen 0 - 18år
Type af indsats
Indsatsen er et projekt
Projekt periode
01.01.2020 - 31.12.2024
Type indsats med udgangspunkt i forebyggelses-pakkerne
Beskrivelse af indsats
Et 4 årigt projekt med støtte fra den Obelske familiefond i udvalgte områder af Aalborg. Formålet er at øge muligheden for inklusion og deltagelse af flere sårbare og udsatte børn og unge i det organiserede forenings – og fritidsliv, således at børnene bliver en del af et socialt- og aktivt fællesskab. Lærere, pædagoger, boligsociale medarbejdere, socialrådgivere m.fl. kan indstille. Tilskud til det enkelte barn, ydes i forbindelse med en dialog mellem en repræsentant fra den lokale bevillings-enhed og en af barnets forældre. Der kan søges støtte til kontingent således:
1.år – 75 % støtte
2.år – 50 % støtte
3.år – 25 % støtte
4. år – Fuld finansieret af familien. Der kan desuden i særlige tilfælde søges tilskud til ture og udstyr.
For at modtage støtte, skal to eller flere af nedenstående indikatorer være tilstede i familien:
- Lavt uddannelsesniveau i familien
- Manglende økonomiske ressourcer i familien
- Fravær af overskud i familien – fysisk, psykisk og mentalt
- Enlige forsørgere
- Fravær af engagement i lokalsamfundet samt fritids- og foreningsliv
- Manglende kendskab til fritidsliv og frivillighed
Materiale
Organisering og samarbejdspartnere
Aktiviteterne blev iværksat i samarbejde med de 5 lokale bevillingsenheder (5 områder), som har haft midler til at hjælpe børnene med fritidspas, men også har haft midler til at understøtte aktiviteter i det respektive områder fx åben hal og netværksarrangementer med fritidslivet. De væsentligste aktører har været ansatte i vores fritidscentre (ungdomsklubber) , personale fra vores DUS’er (SFO’er) på skolerne, samt SSP-netværket.
Rekruttering
- Børnene er blevet rekrutteret via vores fritidscentre, samt via et tæt samarbejde med de lokale skoler. Det har været effektivt at de ’personer’(pædagoger) på fritidscentrene både har haft kendskab til familieforhold, samt har kunnet agere ved at sætte aktivieter i gang – det er en styrke at alle funktioner (den opsøgende og den agerende) har været ved den samme person på fritidscentret/DUS’en.
Økonomi pr. år
200.000 - 300.000
Projektet har haft et årligt budget på 175.000,- i 4 år vha. midler fra Det Obelske Familiefond. Disse midler har udelukkende været prioriteret til fritidspas eller aktiviteter. Kommunen har medfinansieret med et tilsvarende beløb i medarbejdertimer.
Der er mange aktører og mange strukturer omkring lavindkomst familier – det kalder på viden og overblik inden igangsætning.
Virkning
Projektet er færdigt i udgangen af 2022 og virkning er derfor ikke mulig at kigge på endnu.
Evalueret
Nej, Ikke evalueret
Vurdering
Er formålet opfyldt?
Er indsatsen blevet implementeret som planlagt?
Yderligere kommentarer
Opmærksomhedspunkter for implementering af indsatsen
Tid er væsentligt – at få en organisering på plads tager tid – så et kort projekt vil ikke være fordelagtigt da netop organiseringen har været central for succesen.
Barrierer for gennemførelsen af indsatsen
Der er mange aktører og mange strukturer omkring lavindkomst familier – det kalder på viden og overblik inden igangsætning.
Fremmende tiltag for gennemførelsen af indsatsen
Fysiske møder i enhederne der har bevilget – konkret og håndholdt hjælp til igangsætning gør at organiseringsprocessen speeder op.
Ikke fundet nogle ;-(
Har du en case fra din kommune, som andre kunne drage nytte af?
Bidrag til fællesskabet og tilføj din case her!